bucketlist

De dagen lengen

Fiets ik terug, met boodschappen beladen, gaat de dorpsschool uit. Ik moet horden kletsende kleuters passeren met een volle krat achterop, en het is guur; ik wil snel, bijna val ik.

Op dat moment denk ik aan de film die we gister zagen: The Bucket List (met Jack Nicholson en  Morgan Freeman). Twee bejaarde mannen ontmoeten elkaar op oncologie, en besluiten de korte tijd die hen rest zo goed mogelijk te besteden. Daarvoor hebben ze een boodschappenlijstje; piramides, de Everest, uit een vliegtuig springen en, natuurlijk: de mooiste meiden zoenen.

Het mooiste meisje bleek aan het slot de kleindochter; dat het geluk zo voor de hand lag..

Ik denk daaraan, en zie dan hoeveel grootouders kleinkinderen ophalen. Sommige met rollator, andere met stok, allemaal vrolijk bezorgd en met meer tijd en bewustzijn dan de ouders.

Ik stap af, zie het aan, en met een grijns van oor tot oor roep ik: “Hoera voor alle oma’s en opa’s!”

En jawel: sommige kinderen antwoordden in koor: “Hoera!”.  

Na Allerzielen en Sint Maarten begint het merkbaar donkerder te worden. De bomen van de Schelmseweg vlammen nog eenmaal vurig op, maar dan waait de wind de wegen vol. Even later en dan begint de tijd van het krabben van autoruiten.

Herfst: als ik niet uitkijk, steekt de waterkou mijn stemming nog aan ook. Dan zie ik niet wat er zoal samen op straat rondloopt, omdat ik teveel haast heb. Toen ik eenmaal was afgestapt, heb ik nog paddenstoelen gezien ook; en een praatje gemaakt met een postbode (en al doende ook nog het begin van dit stukje cadeau gekregen).

Ik heb drie adressen onder de leden waar de spreuk hangt uit psalm 90, eens van een ouder, kerk, of vriendin gekregen: “Leer ons alzo onze dagen tellen”. Vroeger wisten ze zeker het vervolg, want dat staat er niet bij geborduurd: “..dat wij een wijs hart bekomen”. Ida Gerhardt heeft het zo gezegd (en dat is mij in het geheugen gegrift): “Leer ons zo onze dagen te tellen / dat ons wijsheid des harten geword’”. Dat wijze hart komt natuurlijk van koning Salomo, die om een wijs hart bad – een vernemstig hart, vertaalde Anne van der Meijden. Onder de leden van Velp zijn er veel die de kunst van het ouder worden onder de leden hebben en anderen daarmee aansteken. Hoera! 

In de herfst mopperen we dat onze dagen korter worden of dat tijd zo vliegt. In de donkere dagen kun je overal herfstig van worden: het klimmen der jaren, het grijzen der haren, het stijf worden van de leden, alles wat vergaat. Herfst... naast “twaalf” het enige woord waar Willy Alfredo (“roept u maar!”) niets op rijmen kon. Maar - mijn dag is langer geworden, omdat ik me minder gehaast heb. Ik heb meer gezien, omdat ik er de tijd voor nam; meer gehoord, omdat ik wilde luisteren. Langzamer lopen; kindertjes groeten; paddenstoelen kijken en de postbode vragen of ze echt op maandag zullen stoppen met bezorgen van de post?

Ah, denk ik terug op mijn kamer, ik zet een strijkkwartet van Mendelssohn op, en ik zoek, en vind tenslotte, naast heel veel ander moois (bijvoorbeeld deze zin: “En ik kijk en ik kijk. Hiervoor werd ik geroepen: / voor het prijzen van de dingen - omdat ze er zijn”) van Czeslaw Milosz het gedicht, dat hij schreef in de laatste herfst van zijn leven (Milosz is 93 geworden):

Een geschenk

Zo'n gelukkige dag.

De mist was vroeg gezakt, ik werkte in de tuin.

De kolibries stonden stil boven de bloeiende kamperfoelie.

Er was geen ding op aarde dat ik zou willen hebben.

Ik kende niemand die het benijden waard was.

Wat aan kwaad was geschied, had ik vergeten.

Ik schaamde me niet bij de gedachte dat ik was wie ik ben.

Ik voelde nergens in mijn lichaam pijn.

Toen ik mij oprichtte, zag ik de blauwe zee en zeilen.

            In de donkere dagen voor Kerstmis zou je, als je niet vernemstig wordt, bijna vergeten wat er allemaal geboren wordt. En nu ga ik weliswaar niet de bloemetjes, maar toch de lichtjes buiten zetten.

Daarmee is de boodschap gedaan.  

kriklogo

 

Ds. Ivo de Jong
Pastoriedijk 198 
3195 HK Pernis

telefoon: 010-8415105
mobiel: 06-53 455 966
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.