(Laatste nieuws voor de bestsellers (dinsdag 27 maart): vandaag 53 pakjes op de post gedaan, gisteren 7.

Als je nog niets hebt morgen of woensdag: mail mij!  

Deze week kwam een prima clip over mij de de Bidcoins uit op Open Rotterdam TV

 

Er was een tijd dat denken met de spierballen gegarandeerd succes verzekerde. Maar er bleken hersens in het hoofd en het combineren van A en B bouwde hutten tot kastelen.

Er zijn ook mensen die met hun benen denken. Zij worden rijk als beroepsvoetballers. Anderen combineren hart met het verstand; zij worden juf of dominee.

Het meest echter verdienen zij die de hersens combineren met de ellebogen: zij lichten dan wel maken belastingen of vissen bij niets vermoedende ouderen.

Zij krijgen veel, maar verdienen weinig: “Steel een beetje: je belandt in de bak, steel je veel en ze maken je koning”, zingt Bob Dylan.

 

Maar dan. Wie wil er nu niet snel rijk worden door bochtjes af te snijden. Vriendenloterij, postcodekanjers, biedsites op het net. Je kunt ook de daartoe geëigende opleiding kiezen (is dat rechten of tegenwoordig IE-IT dwz Informatie Technologie Intellectueel Eigendom?).

Maar met je hand, je geloof, of met je hart: dan krijg je doorgaans minder dan je verdient. Daar zorgen de slimme achter-de-ellebogen wel voor! Vraag blijft, wie het geluk verdient.

Want geef mij maar tijd voor vriendschap en muziek.

 

Ik wil er niet teveel van weten, maar het boek van Joris Luyendijk heb ik gelezen. Ook de VPRO documentaire over het sjoemelen met smeerolie en de Trouw-publicaties over de Paradise Papers (“Nederland als belastingparadijs”) ken ik. Je moet dat bijna allemaal wel weten - en uitkijken dat je er geen infectie van krijgt.

Nee, geef mijn tijd maar aan Mozart, de Heilige Rita, of een stukje Bijbel.

 

voorkant muntstuk  achterkant munt

Het geschiedde in Pernis bij de Plus. Daar krijg je Koins bij de koop.

Maar alleen 7 jarigen en hun oma’s blijken geïnteresseerd. Ik heb slechts een brood gekocht; te weinig voor een Koin (10 euro). Staat een jochie buiten mij hoopvol op te wachten en moet ik hem, helaas, teleurstellen. Dus ik spreek de fietshangjongeren aan: “Hebben jullie er niet eentje voor hem?”

Zij schamperen: "Maar die zijn voor kinderen! Wij zijn veertien. Wij doen daar niet aan”.

Even is het stil, tot de slimste opmerkt: “Geef mij maar Bitcoins".

Ik, spontaan: "Maar daarvoor moet je naar de kerk".

(en hier een link naar de vernieuwde versie van Tel je Zegeningen)

Zo, op mijn fiets terug naar thuis, is het idee geboren. BiDcoins! Variatie op Airmiles: Heaven Miles (of leuker nog: Heaven$Miles). Ik bel meteen een bevriende ontwerpster. Ze is enthousiast en ziet wel brood in deze stenen.

Binnen tien dagen heb ik een schatkist vol Bidcoins. Ik zou zeggen: als je nog eens doodgaat, stop deze obool onder je tong, maak de veerman blij; succes verzekerd.

 

Voor zo’n mal idee moet je vast wel enigszins verward zijn, maar toch ook “met de pelgrimsweg in het hart”. Dominee (“Het begint met “Dom” en eindigt met “Nee” en daartussenin een kolossale “Ai”) ben je 24/7, nietwaar?

Dezer dagen zijn het de veertigdagen. Ze begonnen met de gelukkige Jezus, die in de doophand van Johannes een duif van honderd pond (Leo Vroman) zag. Daarna ging hij de woestijn in en kwam zijn gepieker tegen, vermomd als duiveltjes.

Maar hij heeft voor de volle 100 procent overmocht.

Ik dacht onwillekeurig aan dat mannetje dat, zoals de meesten van ons, gelooft op deelcertificaten; hij realiseerde zich net op tijd, dat hij nog papiergeld op zak had.

 

De tweede zondag: de verheerlijking op de berg. De volgende piek-ervaring en een die alle pieker-ervaringen overwint; Jezus straalt er van, zijn kleding wordt witter dan enig reclame wassen kan.

De derde zondag, 4 maart 2018 roostert Johannes 2: het gehandel in de tempel.

Blijkt Jezus behalve bemind en beminnelijk ook allemachtig kwaad te kunnen worden.

Gelukkig maar!

 

Die lezingen had ik kennelijk ergens in mijn onbewuste liggen; ik werd helemaal warm van het Bidcoin-idee. Het werkte als een mosterdzaad.

Ik bid, dat heel wat vreemde vogels zich zullen nestelen in deze boom met wortels in het evangelie. Ook dit is een soortement piramidespel, wie weet gaat het viraal?

Ik heb er per slot van rekening 1500 laten maken. Plastic, ter grootte van een 2 euro muntstuk. Past in iedere beurs en collectezak. Het was een hele investering, maar dan heb je ook wat; en zonder beelden heeft ook hij niet gesproken. Dat ze blijven beklijven. 

 

Bestellen? 50 eurocent per stuk; meer dan 10 verzending gratis (boven de 100 0,40 per stuk!): NL16RABO0305763458 op KRIK (Kreatief In Kerk, maar dat hoeft er niet zo bij) onder vermelding van Bidcoin.

Handig als je je adres er bij schrijft. En ja, dit zijn de echte kosten. Plus is echter voordeliger..


  

 

kriklogo

 

Ds. Ivo de Jong
Pastoriedijk 198 
3195 HK Pernis

telefoon: 010-8415105
mobiel: 06-53 455 966
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.